Events

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Vanaf nu hoef jij nooit meer een geweldig event te missen, want dankzij UIT Nijmegen word je maandelijks op de hoogte gebracht van de tofste evenementen, leukste feesten, inspirerende kunstwerken en de mooiste optredens. Lees snel wat de komende maand voor jou in petto heeft.

SEPTEMBER

T/M 17 SEPTEMBER

LIFE - Frans Lanting

Cinemec en National Geographic hebben de handen ineen geslagen om het publiek te trakteren op de mooiste natuurfoto’s. Frans Lanting is 30 jaar fotograaf voor National Geographic en om dit bijzondere jubileum te vieren is tijdelijk de tentoonstelling ‘LIFE’ te zien met de documentaire ‘Lantings Leven’ bij CineMec Nijmegen. Lanting geeft zijn visie op het leven op aarde: van de big bang tot nu. Het is een indrukwekkend portret geworden van de schoonheid van onze planeet, de ontwikkeling van nieuwe levensvormen en de verwondering over levende wezens. Zijn werk wordt over de hele wereld geprezen: hij won onder andere World Press Photo-prijzen en verdiende de titel BBC Wildlife Photographer.

t/m 17 september, CineMec, Lent

10 SEPTEMBER

Open Monumentendag bij Lysippe

In het tweede weekend van september zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook dit jaar doet Glas en beeldenatelier Lysippe mee met de Open Monumentendag op zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur. Om in het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ van dit jaar te passen is er voor het atelier ‘Bijzonder’ en ‘Buitenaards’ aan toegevoegd. Ieder jaar wordt de expositie bij het atelier met galerie en beeldentuin groter. Dit jaar zijn er demonstraties van acht gastkunstenaars. Er is Syrische muziek en een terras. Het atelier presenteert de glazen en keramische beelden dit jaar voor het eerst interactief: de beelden reageren op de naderende bezoeker.

10 september, Glas en beeldenatelier Lysippe, Malden

16 SEPTEMBER

Scapino - New Adventures

In het nieuwe programma ‘New Adventures’ van Scapino Rotterdam laten drie eigenzinnige choreografen hun werk zien. Itamar Serussi vertelt verhalen met een stortvloed aan beelden, humoristisch en vlijmscherp. Felix Landerer mengt een vloeiende, organische dansstijl met virtuoze urban-bewegingen. En Martin Harriague maakt een eerbetoon aan ‘The Sleeping Beauty’ en zet op komische wijze de mythe van de prins in een nieuw perspectief. Stuk voor stuk zijn het choreografen die tot de nieuwe generatie dansmakers behoren. Ze beperken zich niet tot één stijl, maar grijpen alles aan dat hen inspireert. Vernieuwende dans dat door het Scapino Ballet naar de grote podia gebracht wordt.

16 september, Stadsschouwburg, Nijmegen

16 & 17 SEPTEMBER

Kloster Graefenthal

We gaan terug naar het jaar 1474. De Bourgondiers trekken ten strijde en belegeren klooster Graefenthal in Goch-Asperden. Kunnen de verdedigingstroepen het klooster ontzetten en de nonnen redden? Op 16 en 17 september maak je het hele spektakel mee tijdens het Middeleeuwse evenement op het eeuwenoude landgoed net over de grens bij Gennep. Naast het slagveld gaat het dagelijkse leven gewoon door. Je loopt over de markt waar je waren en spijzen uit alle windstreken kunt verkrijgen en je luistert naar de muzikanten op het terrein. De kinderen vermaken zich met middeleeuwse spelen, pijl en boog schieten, brood bakken en stokstoten.

16 en 17 september, Klooster Graefenthal, Goch

16 & 17 SEPTEMBER

Realistische kunst

Rob Pluijm is een vakfotograaf gespecialiseerd in bijzondere portretten. In 2013  en 2016 werd hij internationaal bekroond. Pieter van Bernebeek maakt realistische schilderijen in olieverf. In 2016 won hij de  publieksprijs Oog van Oss. Ondanks dat het hier gaat om zowel foto’s als schilderijen hangen bij deze dubbel expositie stillevens, portretten en landschappen bij elkaar. De overeenkomst tussen de werken van Rob en Pieter zit vooral in de lichtval, compositie en sfeer. De foto’s van Rob hebben een schilderachtige sfeer terwijl de schilderijen van Pieter fotorealistische kwaliteit hebben.

16 en 17 september, Kerkje van Persingen, Persingen

23 SEPTEMBER

Nijmeegse Kunstnacht

Gekke combinaties en spannende cross-overs van alle kunstdisciplines op één avond. Nijmeegse kunstinstellingen laten op 20 verschillende locaties in de stad met muziek, film, theater, dans, beeldende kunst, literatuur en multimedia zien wat ze in huis hebben. Koop een passe-partout ticket, stippel je eigen route uit en bekijk de installatie van Oddstream in Lux, ontdek de talenten van ArtEZ in de Lindenberg, verdiep je in de projecties van Go Short of bewonder de meesterwerken van het Valkhofmuseum dit keer eens in De Vereeniging. Voor de echte nachtbrakers is er nog een afterparty door Down the Rabbit Hole in Doornroosje.

23 september, diverse locaties, Nijmegen

OKTOBER

4 OKTOBER

Yentl en de Boer in concert

Dit muzikale cabaretduo bestaande uit Yentl Schiman en Christine de Boer boekt het ene na het andere succes. Yentl en de Boer zingen grappige, ontroerende en absurde liedjes over  actualiteiten of de dagelijkse dingen. En dat valt overal in de smaak. Of dit nu bij Humberto Tan aan de RTL-tafel is, op de bekende zomerfestivals of in de Nederlandse theaterzalen. In Nijmegen zijn ze met hun band om een verzameling van hun mooiste werk en nieuwste liedjes te spelen. Hun sterke teksten en bizarre fantasie staat garant voor een avond theaterplezier.

4 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen

5 t/m 7 OKTOBER

Herman van Veen

Hij speelt viool, zingt in vijf talen, schrijft, componeert, schildert, is geestelijk vader van de wereldberoemde eend Alfred Jodocus Kwak, maar bovenal is hij een grootheid in de Nederlandse theaters. In oktober keert Herman van Veen terug naar Nijmegen om samen met zes muzikanten liedjes en verhalen te laten horen. Zijn voorstelling ‘Vallen of spingen’ is als een muzikaal dagboek; iedere keer net een beetje anders, omdat hij er het grote en kleine nieuws en zijn persoonlijke belevenissen in meeneemt. Later dit theaterseizoen, op 18 februari, is meer van het werk van Herman van Veen in Nijmegen te horen tijdens de jeugdvoorstelling ‘Alfred Jodocus Kwak en de Sneeuwvlok’ samen met het Harlekijn Kamerorkest en Danstheater.

5 t/m 7 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen

4 OKTOBER

Het Foute Oktoberfest

Het Foute Oktoberfest is terug! Op zaterdag 7 oktober gaat het dak er opnieuw af in het Goffertpark in Nijmegen! Een grote mega tent,een Flügel Feest Dome en een Slägertent vormen het toneel van het grootste Oktoberfest-festival van Nederland! Na het succes van vorig jaar kon een vervolg niet uitblijven. Met een ruime voorraad glühwein, bratwürst, flammkuchen en bier is de Matrixx klaar voor de tweede editie van dit oergezellige feestje. De dj’s van Q-music draaien de hele avond de hits uit het populaire radioprogramma  ‘Het Foute Uur’. Daarbij zijn er live optredens van onder andere de Lawineboys, Snollebollekes en Wolter Kroes. De kaartverkoop is in volle gang. Tickets kosten € 25,- (excl. fee) en zijn verkrijgbaar bij elke Primera winkel en via hetfouteoktoberfest.nl.

7 oktober, Goffertpark, Nijmegen

18 OKTOBER

Symfo Classics II

Al twee jaar toert Symfo Classics al door het land. De lovende reacties van pers én publiek zorgden ervoor dat de groep bekende Nederlandse muzikanten een nieuwe show heeft samengesteld. Ook in het nieuwe programma ‘Sound and Senses’ vertolken topvocalisten Edward Reekers en Cindy Oudshoorn, beiden ex-leden van Kayak, en Martin van der Starre, bekend van onder andere ‘Woodstock the Story’, wederom vele wereldhits en hoogtepunten uit het rijke oeuvre van de symfonische rock. Denk aan de klassieke hits van Yes, Genesis, Pink Floyd en Marillion, maar ook Manfred Mann’s Earth Band, ELO en Alan Parsons Project komen voorbij in de nieuwe setlist. Met natuurlijk de Symfo Classics band van topmuzikanten onder leiding van de eveneens van Kayak bekende gitarist Joost Vergoossen.

18 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen

Advertenties