Events

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Vanaf nu hoef jij nooit meer een geweldig event te missen, want dankzij UIT Nijmegen word je maandelijks op de hoogte gebracht van de tofste evenementen, leukste feesten, inspirerende kunstwerken en de mooiste optredens. Lees snel wat de komende maand voor jou in petto heeft.

NOVEMBER

5 NOVEMBER

So you think you can stoelendans

Dat stoelen niet alleen bedoeld zijn om op te zitten bewijst deze familievoorstelling van Introdans. Vier totaal verschillende dansmakers zijn bij elkaar gekomen rondom één object: de stoel. Het resultaat is een programma vol inventiviteit en humor en overal rondvliegende en rijdende stoelen. De Nederlandse choreograaf David Middendorp, bekend van zijn werken voor America’s Got Talent, maakte een nieuwe creatie waarin virtuele dans, nieuwe technologische snufjes en live optreden samensmelten. Alexander Ekman koos voor jazz invloeden op een stuk uit Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’, Ángel Rodríguez laat technisch hoogstaande dans zien, terwijl Mauro de Candido de absurdistische weg inslaat. ‘So you think you can stoelendans’ is een enorm gevarieerde dansvoorstelling die voor de hele familie een geweldige kennismaking is met hedendaagse dans.

5 november, Stadsschouwburg, Nijmegen

10 NOVEMBER

Bachkoor Nijmegen

Het Bachkoor Nijmegen brengt geliefde koorwerken van Fauré en Haydn in een najaarsconcert. Aan het concert in De Vereeniging werkt Het Gelders Orkest mee als begeleidend ensemble. Tijdens de eerste akte klinkt de ‘Nelsonmis’ van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn door vier vocale solisten, koor en orkest. Een fraai werk met trompetten, pauken, jubelende solisten en prachtige koordelen. Na de pauze hoor je het beroemde requiem van de Franse componist Gabriël Fauré. Naast de intieme en ingetogen dodenmis laten Bachkoor Nijmegen en Het Gelders Orkest het niet minder bekende ‘Cantique de Jean Racine’ horen.

10 november, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

16 T/M 19 NOVEMBER

De Staat – In the Round

Nijmeegs trots De Staat speelt in november maar liefst vier shows. Voor het publiek in hun thuisstad, maar ook voor de fans uit de rest van Nederland. Nu de band in het voorprogramma van The Rolling Stones en Muse heeft gestaan is het tijd voor een bijzondere reeks soloshows in Nijmegen. Bij Cultuurspinnerij De Vasim wordt een grote tent gebouwd waar de band in het midden van het publiek speelt op een rond podium. Een show met nieuwe nummers, een indrukwekkend lichtplan en persoonlijker contact met het publiek. Want een centraal podium betekent dat je nóg dichter bij je muzikale helden staat. De shows waren in rap tempo uitverkocht, maar er zijn nu enkele extra tickets beschikbaar.

16 t/m 19 november, De Vasim, Nijmegen

17 NOVEMBER

World Press Photo

De zestigste editie van World Press Photo opent deze maand in het Afrika Museum met indrukwekkende afbeeldingen van 45 prijswinnaars uit 25 landen. De foto’s zijn ingedeeld in 8 categorieën waarvan de top 3 te bezichtigen is. De winnaar van de foto van het jaar is gemaakt door de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici. De foto toont Mevlüt Mert Altintaş die net de Russische ambassadeur in Turkije heeft vermoord op een expositie in Ankara. Daarnaast zijn alle winnende foto’s van de World Press Photo in de afgelopen 60 jaar te zien bij de entree van de tentoonstelling.

Vanaf 17 november, Afrika Museum, Berg en Dal

18 NOVEMBER

Rewind Nijmegen

Dans jij het allerliefst op de hitjes uit je tienerjaren? En zing jij alle r&b classics uit de jaren negentig nog woord voor woord mee? Dan is Rewind jouw feest. Inmiddels is het dj-collectief uit Amsterdam iedere twee maanden wel in onze stad te vinden en het levert keer op keer een uitverkocht Waalhalla op. Ze spoelen terug naar de Jackson 5, halen herinneringen op bij Nelly en Ginuwine, en schieten dan door naar de laatste knaller van Justin Bieber.

18 november, Waalhalla centrum, Nijmegen

17 & 18 NOVEMBER

Toneelgroep Oostpool weekend

Hét toneelgezelschap van Oost-Nederland trakteert Nijmegen op een heel weekend met drie voorstellingen in Lux en de Stadsschouwburg. Ze spelen ‘iHo’ over de worsteling met het leven in de huidige tijd, ‘Kinderen van Judas’ over het verwarrende bestaan als vampier en de jeugdvoorstelling ‘Gender’ te zien in een omgebouwde vrachtwagentrailer. Daarbij zijn er inleidingen, nagesprekken, een expo, een speciale Oostpool winkel en een afsluitend feest in de Stadsschouwburg. De perfecte gelegenheid om het gezelschap beter te leren kennen.

17 en 18 november, Lux en de Stadsschouwburg, Nijmegen

20 NOVEMBER

Lisa Hannigan and the Colorist Orchestra

Ooit begon ze haar carrière als lid van de Damien Rice Band na een ontmoeting met Damien Rice zelf in een café, maar de Ierse timmert nu met haar soloplaten al tien jaar aan de weg. Haar internationale doorbraak kwam met haar derde album ‘At Swim’ in 2016. Deze maand staat ze in Doornroosje met een bijzonder project in samenwerking met The Colorist Orchestra. Dit orkest van het Belgische duo Aarich Jespers en Kobe Proesmans aangevuld met enkele klassieke muzikanten geeft met nieuwe arrangementen een andere kleur aan de muziek van Hannigan. Eigenlijk een coverversie maar met de originele artiest erbij.

20 november, Doornroosje, Nijmegen

22 T/M 26 NOVEMBER

Wintertuin Festival

Het verkrijgen van informatie is de goudkoorts van deze tijd. Internetbedrijven willen alles van ons weten om gericht producten en diensten aan te bieden. De vrije lezer heeft hier geen last van. Hij of zij vindt inspiratie in boeken. Tijdens het literaire Wintertuin Festival buigen tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars zich over het thema ‘de vrije lezer’. Zo geeft rapper Fresku een lezing bij de universiteit, zijn Adriaan van Dis en Kamagruka te gast in Doornroosje en staat jong talent centraal. Ze gaan in gesprek over de vrijheid van de lezer en luisteraar. Het complete programma bekijk je op wintertuinfestival.nl.

22 t/m 26 november, diverse locaties, Nijmegen

DECEMBER

7 DECEMBER

Pink Floyd Project

Met Pink Floyd’s eigen vocaliste Durga McBroom in de band kun je niet dichter bij Pink Floyd komen. Het twaalfkoppige Pink Floyd Project inclusief Bert Heerink is Neerlands meest gewaardeerde Pink Floyd tributeband én bestaat tien jaar! Ze toeren in december langs de grote zalen van het land met hun Pink Floyd show. Inclusief quadrafonisch zaalgeluid, audiosamples, een grootse lichtshow, spectaculaire lasereffecten, drie videoschermen met kunstzinnige visuals en de natuurlijk voor Pink Floyd zo herkenbare attributen. Als ambassadeur van KidsRights is bij ieder optreden een koor van basisschoolkinderen betrokken om aandacht te vragen voor de stichting en samen ‘Another Brick in the Wall’ te zingen.

7 december, De Vereeniging, Nijmegen

8 T/M 10 DECEMBER

Kerstmarkt bij Klooster Graefenthal

Tijdens het tweede weekend van december verandert de schilderachtige omgeving van Klooster Graefenthal in een sprookjesachtige kerstwereld waar je voor een uitje voorafgaand aan de feestdagen aan het juiste adres bent. Direct achter de poortboog tref je als bezoeker gezellige vuurkorven, fakkels en kaarslicht rondom traditionele en middeleeuwse houten kraampjes met ambachtelijke cadeaus. Geniet van brassbands, koren en vuurshows, proef de glühwein en warme chocolademelk of doe mee met de wijnproeverij door vinoloog Heinz Maahs. Kijk op kloster-graefenthal.de bij Weihnachtsmarkt voor tijden en tickets.

8 t/m 10 december, Klooster Graefenthal, Goch- Asperden

Advertenties